A június 15-én benyújtott közérdekű adatigénylés célja az volt, hogy megtudják a lakók, hogy közülük hányan utasítják el a Flór Ferenc utca betonozását.

Felkészültek arra, hogy a megadott számokat ellenőrizni kell, ezért eleve úgy kérték ki az adatokat, hogy ha teljes körűen megkapják azokat, akkor az esetleges trükközéseket is fel tudják deríteni.

Az önkormányzat az adatok kiadását csak részben biztosította. Voltaképpen az általa megadott számokra lehet hagyatkozni. A kérés az volt, hogy a beérkezett nyilatkozatokat összevethessék a tiltakozók az iratkezelő rendszerben rögzített adatokkal, mivel minden beérkezett iratot rögzíteni kell. Így egyértelműen nyomon követhető, hogy hány nyilatkozat érkezett be (hiszen azokat érkeztetni kell), és ezek közül hányat nem fogadtak el érvényesnek.

144 nyilatkozatot jegyzőkönyvvel adtunk át a hivatal képviselőjének

Márpedig az önkormányzat által megadott adatokból úgy tűnik, hogy túl sok lett érvénytelen. 272 tulajdonos nyilatkozott a megkérdezett 625 közül, hogy nem támogatja az útépítést, és 195 nyilatkozatot nem fogadtak el érvényesként.

Sajnos azonban az önkormányzat – túlterjeszkedve a jogszabály által nyújtott lehetőségein – nem enged iratbetekintést a nyilatkozatokba. Egészen pontosan azt engedi, hogy mindenki megnézze a sajátját.

A válaszban nem indokolták, hogy miért nem ellenőrizhetik személyesen azt, hogy egyfelől nem számolta-e el magát a hivatal, és valóban annyi nyilatkozat érkezett-e be, mint amennyit az iktatórendszer nyilvántart, másfelől pedig azt, hogy okkal nem fogadtak el érvényesként 195 db nyilatkozatot.

Adóforintjainkat perekre is költi az önkormányzat

A jogszabállyal való visszaélés ugyanakkor, hogy most már rendszeresnek tekinthetően hosszabbítják meg indokolatlanul az adatszolgáltatás határidejét is, ezért, valamint a közérdekű adatok teljes körű biztosítása érdekében bírósághoz fordultak a lakók, és jogi úton kívánják kikényszeríteni azt, ami egyébként természetes kellene, hogy legyen: a kerületi lakosság és a választópolgárok tisztességes tájékoztatását.